Avrupa Birliği, zorla çalıştırmanın küresel düzeyde ortadan kaldırılmasına yönelik önemli bir adım attı.

Calendar Icon14.12.2022

Avrupa Birliği, zorla çalıştırmanın küresel düzeyde ortadan kaldırılmasına yönelik önemli bir adım attı.

Avrupa Birliği, zorla çalıştırmanın küresel düzeyde ortadan kaldırılmasına yönelik önemli bir adım attı. 12 Aralık 2024 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan (AB) 2024/3015 sayılı Tüzük, zorla çalıştırma ile üretilen ürünlerin Birlik pazarına sunulmasını, Birlik içerisinde bulundurulmasını veya ihraç edilmesini yasaklıyor. Düzenleme, hem insan haklarına saygının güçlendirilmesi hem de ticarette etik standartların sağlanması açısından bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Tüzük, hem Birlik içinde üretilen hem de ithal edilen tüm ürünleri kapsıyor ve zorla çalıştırmanın tedarik zincirinin herhangi bir aşamasında yer alması durumunda bu ürünlerin Birlik pazarından çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Ulusal makamlar, zorla çalıştırma ile üretilen ürünlerin incelenmesi, tespit edilmesi ve piyasadan kaldırılmasında yetkili kılınıyor. Ayrıca, gümrük makamları, bu tür ürünlerin ithalat ve ihracatını durdurma yetkisine sahip olacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu düzenlemeye uyum sağlaması adına AB, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma risklerini belirlemeleri ve önlem almaları konusunda rehberlik ve destek sağlıyor. Tüzük, işletmelere zaman tanıyarak genel uygulanabilirlik tarihini 14 Aralık 2027 olarak belirliyor.

Düzenleme, küresel çapta 27,6 milyon insanın zorla çalıştırma koşullarında yaşadığı gerçeğiyle mücadele etme hedefinde. İnsan onurunun korunmasını ve etik ticaret uygulamalarını teşvik eden bu adım, hem AB iç pazarının güçlendirilmesine hem de dünya genelinde zorla çalıştırmanın sona erdirilmesine katkı sağlamayı da amaçlıyor.

Benzer düzenlemelerin hem etik değerlerin hem de insan haklarının korunması adına gelecekte iş dünyası için kaçınılmaz standartlar olacağını düşünüyorum.